Hoeveel schijfruimte nodig voor mijn site? Ik vroeg het aan 8 webhosts

Hoe kom ik te weten hoeveel webruimte (schijfruimte) ik nodig heb voor mijn website? Wat moet ik bestellen? Ik heb voldoende ruimte nodig om mijn website te hosten. Welk pakket is het juiste pakket?

Verkort antwoord: hoeveel schijfruimte je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder volgt een samenvatting, zodat je direct een keuze kan maken:

 • Ik verwacht veel mails te ontvangen / verzenden of vele afbeeldingen te gebruiken op mijn website: neem een middelgroot pakket, mogelijk zal je op den duur moeten upgraden;
 • Ik ga een particuliere website maken met een aantal pagina’s: neem het kleinste pakket (zal vrijwel altijd voldoende zijn) of 1 pakket daarboven. Upgraden kan altijd nog;
 • Ik ga een kleine website maken voor bijvoorbeeld hobby, club, vereniging, etc.: neem het kleinste pakket, upgraden kan altijd nog;
 • Ik ga een webshop maken: neem een middelgroot pakket met schijfruimte. Upgraden kan altijd nog;
 • Ik ga een WordPress website maken: neem niet het kleinste pakket, maar 1 daarboven. Upgraden kan altijd nodig;
 • Ik ga gewoon een middelgrote website maken of hosten: neem het kleinste pakket (upgraden kan altijd nog) of een middelgroot pakket;
 • Volg deze link voor een gratis website met voldoende schijfruimte;
 • Je kan zelf ook geheel gratis een website opzetten met een onbeperkte hoeveelheid schijfruimte, volg de link voor meer info: zelf gratis website maken;
 • Of lees hieronder verder voor uitgebreide informatie over de hoeveelheid webhosting die je nodig hebt;

Inhoudsopgave:

Lees hier de antwoorden van verschillende webhosting bedrijven:

Bij mijndomein maar 1 webhosting pakket (deze heeft 20 GB ruimte)

Lees het antwoord van mijndomein. (even vooraf: met de klantenservice van Mijndomein heb ik sinds kort een aantal slechte tot zeer slechte ervaringen. Mogelijk is dit alleen in mijn specifieke case het geval en gebeurt het anderen niet. Test de support zelf, voordat je bestelt). Antwoord van mijndomein: Voor webhosting hebben we maar 1 pakket. Dus als je hosting nodig hebt, is dat de enige keus. (blijkbaar hoef je bij Mijndomein niet uit te rekenen hoeveel ruimte (webspace / schijfruimte / webruimte) je nodig hebt; ze hebben maar 1 webhosting pakket; je zit dus altijd goed. Wel is het vervolgens de vraag of je daarmee niet teveel ruimte afneemt dan je nodig hebt – en je dus mogelijk ook teveel betaald.

Denk eraan: Je kan ook gewoon een *sitebuilder nemen

(dat is een *’klik en klaar’ pakket, een website-bouw programma, dan geen webruimte nodig). Dit is het antwoord van Realhosting. Vraag: Goedemiddag. Ik zie verschillende webhosting pakketten op jullie site staan. Hoe kan ik uitvogelen hoeveel webruimte ik nodig heb, zodat ik het juiste pakket bestel? Alvast vriendelijk bedankt. Antwoord: Dank voor je bericht en je interesse in ons bedrijf. Heb je momenteel al een website of ben je voornemens om er een te starten? En wil je dit dan visa een CMS als WordPress doen of ontwikkel je deze zelf? Op basis van bovenstaande informatie kunnen we een prima advies geven. Hoor graag van je! Antwoord: Hallo […]. Ik heb nog geen website gemaakt. Althans, de site die ik wil maken, moet nog gemaakt worden. Ik doe dit met een sitebuilder (pakket). Voor deze site, ga ik geen WordPress gebruiken. Hoor dan graag hoeveel schijfruimte je me adviseert. Bedankt. Vraag: Met welk Sitebuilder pakket ga je aan de slag? Antwoord: Ik heb de Strato sitebuilder in gebruik. Daar doe ik al alles mee. Kan ik de files doorkopiëren of moet ik een nieuwe sitebuilder bijbestellen. Ik heb nog een contract van 2 maanden voor die sitebuilder lopen namelijk. Antwoord: Dank voor de toelichting. Ons Sitebuilder+ pakket is een soortgelijke dienst en kost 15 euro per maand. Ik kan je aanbieden om de eerste 3 maanden kosteloos aan te bieden. Je betaalt dan alleen voor de domeinnaamregistratie. Bevalt het niet, dan kan je zo opzeggen. Bevalt het wel, dan wordt je pas over 3 maanden gefactureerd.

Nog geen site of shop? Mini pakket van 5 GB. Host een onbeperkt aantal sites of shops.

Dit is het antwoord van Roberto webhosting. Antwoord: Dat is sterk afhankelijk van hoeveel ruimte u, indien u al een website hebt, momenteel gebruikt. Heeft u nog geen website of webwinkel, dan raden wij u onze Mini pakket aan. Dit pakket kost slechts EUR 59,40 per jaar en bevat vrijwel alle functionaliteiten om uw website of webwinkel goed te hosten. U krijgt van ons 5 GB opslagruimte en kunt onbeperkt aantal websites hosten met hetzelfde pakket. Wij hopen u als nieuwe klant te mogen verwelkomen.

Lees vraag + antwoord van Hostnet (zeer goede ervaringen mee + live chatten)

Vraag: Hallo. Ik zie diverse webhostingpakketten op jullie site staan. Mooi, maar hoe weet ik hoeveel webspace ik nodig heb voor mijn site? Antwoord: Als u de site al heeft ontwikkeld, kunt u uitzoeken hoeveel ruimte dit in beslag neemt en aan de hand hiervan een keuze maken qua hostingpakket. Moet u nog beginnen met de ontwikkeling dan raad ik u het kleinste pakket om mee te beginnen, een upgrade kan altijd via Mijn Hostnet worden aangevraagd. De belangrijkste vraag is: gaat u meer of minder dan 5 mailboxen gebruiken, als het antwoord meer dan 5 is kan u GEEN gebruik maken van ons ‘Webhosting Start’ pakket, want hier kunnen maximaal 5 mailboxen mee beheerd worden. Mocht u verder nog vragen hebben dan hoor ik dit graag.

Paar maanden later stelde ik Hostnet nogmaals dezelfde vraag: Hostnet: goedendag. Kan ik u ergens mee van dienst zijn? Antwoord: Goedendag, hoeveel mb / gb ruimte heb ik nodig voor een site? hoe bereken ik hoe groot mijn website is? Antwoord: Goedemiddag! Meestal is een website niet groter dan een paar gb. Veel meer dan dat is ook iets wat voor problemen kan zorgen in verband met laadtijden. Antwoord: OK. En welk hostingpakket is dan geschikt daarvoor? Antwoord: Dat ligt een beetje aan hoe de website gebouwd is / u die wilt bouwen? Misschien met WordPress? Nee, ik gebruik een sitebuilder van Strato. Volgens mij is de chat verbroken. Momenteel gebruik ik een sitebuilder en wil de files overzetten. Antwoord: hoi! Welkom terug! Als het mogelijk is om de sitebuilder van Strato over te zetten. Dan zal een pakket zoals het webhosting Start goed moeten zijn! Antwoord: Ok, prima! Dank voor uw advies. Prettige middag. Antwoord: Ok, dank u, u ook!

Ook in het 2e adviesgesprek wordt het kleinste pakket geadviseerd. Wat opvalt, is dat Hostnet hostingpakketten relatief veel schijfruimte bevatten (bij het kleinste pakket heb je al een flink aantal GB’s). Zeer groot nadeel van Hostnet is dat je slechts 1 website op 1 webhostingpakket kan hosten. Wil je een 2e website opzetten, moet je weer een nieuw halfjaarcontract afsluiten. Daartegenover staat wel: minder belasting op de servers, dus betere kwaliteit hosting (snellere laadtijden waarschijnlijk). Heb persoonlijk veel goede ervaringen met Hostnet. Echter, zijn ze beslist niet de goedkoopste! Mede doordat je voor elke nieuwe site / shop een nieuw pakket nodig hebt.

Lees vraag + antwoord van VIP internet

Hallo, waarmee kunnen we je helpen? Goedemorgen, heb een vraag. goedemorgen! Hallo, als ik wil weten hoeveel schijfruimte ik voor de website nodig heb, lees ik op de site dat ik moet kijken hoe groot de map is, waar alle bestanden inzitten. Maar hoe kom ik erachter hoeveel meer ruimte ik dán nog nodig heb, want ik lees ook dat e-mail en database er nog bijkomen. En ook kan de site mogelijk in de toekomst nog uitgebreid worden. Wat is dan verstandig? Antwoord: Om welk domein gaat het? Dan kijk ik even welk pakket u heeft. Antwoord: De site staat nog niet live, ik heb na opzegging van mijn strato contract alle bestanden opgeslagen op mijn pc. Antwoord: Het klopt dat email ook op de server wordt opgeslagen, een gemiddelde email is zo’n 75KB groot. Dit is dus relatief weinig. u kunt ook kiezen voor POP email. Dit betekend dat de email wordt opgehaald van de server en verwijderd. Hiermee neemt het helemaal geen schijfruimte in beslag. gaat hem om een wordpress website? Antwoord: Ok, dat is een handige tip. En hoeveel moet ik ongeveer voor de database rekenen? Gaat om een website van een franchise-concept, wij hebben ongeveer 226 pagina’s. Ja, het gaat om een WordPress site. Antwoord: wordpress houdt voor zijn layout (zijn template zeg maar) pagina’s aan. De inhoud van deze pagina’s (de posts) worden opgeslagen in de database. een kleine WP installatie neemt gemiddeld een database opslag van 10-50MB op. bij 100+ posts gaat dit in de richting van 500MB. Antwoord: Ok, duidelijk, dus met 2500 – 3000 MB moet ik ongeveer goed zitten? Ik ga het proberen met 3 GB. Dan komen we er wel denk ik. Antwoord: Met het online pakket zult u eerst meer dan genoeg ruimte hebben. Kijk wel dat de database opslag alleen de tekst bevat. Images worden los opgeslagen en hebben de grote van hun eigen bestand. Antwoord: Ok, dank! Ik ga me verdiepen in jullie pakketten. Fijne dag nog! Antwoord: media uploads worden standaard in wordpress opgeslagen in /wp-content/uploads deze kunt u ook op grootte checken. Antwoord: ok. Antwoord: top! succes! mochten er nog vragen zijn horen we het graag! fijne zaterdag nog! Antwoord: OK, jullie ook! Antwoord: Bedankt voor het gesprek. Heb je meer vragen, start dan een nieuw gesprek!

Bestel het kleinste pakket, upgraden is eenvoudig, dan zit je nooit met een te groot pakket.

Het antwoord van Antagonist. Vraag: Hoeveel webruimte nodig? Hoe kom ik erachter hoeveel schijfruimte ik moet bestellen voor mijn site? Antwoord: Bedankt voor je bericht. Ik denk graag even met je mee. Je kunt heel eenvoudig upgraden. Bestel het kleinste pakket: een Slim, opwaarderen kan altijd, je betaald alleen het prijsverschil! Op deze manier zit je niet met een te groot pakket.

Kijk bij je huidige webhost, hoe groot je huidige website is! Of neem een 100 GB pakket.

Het antwoord van Vimexx: Vraag: Hoe kom ik erachter hoeveel schijfruimte ik moet bestellen voor mijn site? Antwoord: Bedankt voor je vraag aan ons! We helpen je hier altijd graag mee! Mocht je op dit moment al ergens een bestaande website gehost hebben dan zou je kunnen kijken bij je huidige hosting op de FTP hoe groot de public_html map is. Wanneer je nog geen website hebt en graag wilt weten welk hosting pakket je moet nemen dan raad ik je aan om te beginnen met het plus pakket, deze heeft namelijk 100 GB aan opslag wat meer dan genoeg is voor een website. Het start pakket zou namelijk al snel te klein worden, het start pakket wordt meestal gebruikt voor het hosten van alleen de mail. Hopend hiermee je vraag beantwoord te hebben. Mochten er nog vragen zijn dan verneem ik die graag!

Tip: weten hoe groot je website is? Stuur gewoon simpel een supporticket naar jouw webhost waarin je vraagt hoe groot je website is. Grote kans dat je binnen 0 tot 1 werkdag een mail hebt met het antwoord. In verreweg de meeste gevallen is de grootte van je website, ook via het controlepaneel van je webhost in te zien (niet via het klantenpaneel, maar meestal het controlepaneel, waarmee je het hostingpakket kan bedienen). Als je daar ziet staan hoe groot je hostingpakket is en hoeveel je al hebt verbruikt, weet je hoe groot je website op dit moment is.

Begin met het persoonlijk pakket, upgraden is vrij snel te regelen

Lees het antwoord van XXLwebhosting. Vraag: Hoe kom ik erachter hoeveel webruimte ik moet bestellen voor mijn site? Antwoord: Wat voor website heb jij momenteel? Antwoord: Ongeveer 14 artikelen, maar dit kan verder uitgroeien naar 100-150 artikelen / pagina’s. Antwoord: Aha, om welke domeinnaam gaat het? Antwoord: Je gaat de site niet kunnen zien, want deze staat niet live, hij is in onderhoud momenteel. Antwoord: Je kan beginnen met het persoonlijk pakket, mocht je meer ruimte nodig hebben dan is upgraden vrij snel te regelen. Antwoord: Is daarvoor een verhuizing van de database nodig of is het met een kwestie van een paar klikken geregeld? Antwoord: Dat is slechts een kwestie van enkele klikken. Het is puur aanpassing van de specificaties van je pakket. Antwoord: Ok, goed om te weten. Bedankt voor de info. Antwoord: Graag gedaan, mocht ik je verder nog ergens bij kunnen helpen dan hoor ik het graag. Ik wens je alvast een fijn weekend.

eigen website maken

Check de bestanden die je online wilt plaatsen om te zien hoeveel ruimte je nodig hebt.

Het antwoord van TransIP. Vraag: hoeveel webruimte (webspace) moet ik bestellen? Antwoord: Je kunt het beste de bestanden nagaan welke je op je webhosting pakket wilt gaan hosten. Op deze manier kan je een inschatting maken. Je kunt het beste beginnen met een zo klein mogelijk pakket. Je kunt deze namelijk op elk moment direct upgraden naar een groter pakket, mocht je meer ruimte willen gebruiken. Downgraden is technisch niet mogelijk. Vervolgvraag: dank voor de razendsnelle reactie, deze is deels duidelijk. Mag ik vragen, wat bedoelt u specifiek met ‘de bestanden nagaan’? Binnen 30 minuten volgde de 2e reactie: Goedemorgen, uiteraard geef ik hier graag een toelichting op.
De hostingsoftware zal niet bijster veel ruimte in beslag nemen (+- 30 MB). De bestanden die je op je website kunt plaatsen (afbeeldingen, video’s, plugins) nemen de meeste ruimte in. Deze kan je dan ook het beste nagaan.

Dus, door te bekijken hoe groot het totaal aan bestanden is die je online wilt plaatsen, kan je zien of inschatten hoe groot je website op dit moment is of in de toekomst ongeveer zal worden.

Begin met het kleinste pakket, upgrade zodra het nodig is.

Een antwoord van Versio: Vraag: Goedemiddag. Ik zie verschillende webhosting pakketten op jullie site staan. Hoe kan ik uitvogelen hoeveel webruimte ik nodig heb, zodat ik het juiste pakket bestel? Alvast vriendelijk bedankt. Antwoord: Hartelijk bedankt voor uw bericht. Dat hangt af van wat u exact zal hosten. U kunt beginnen met het kleinste hosting pakket, dat zal wel volstaan in het begin, en verder upgraden van zodra nodig. Upgraden kan nadien via het Versio klantenpaneel: U kunt het hostingpakket upgraden via het Versio klantenpaneel via Mijn Producten -> Webhosting en/of Reseller hosting -> overzicht -> klik op vergrootglas voor pakket -> Pakket -> upgraden.

Kies een probeerpakket of normaal pakket

Een antwoord van Domeinbalie (slechte ervaringen mee!): op basis van je wensen, maak je een keuze uit één van onze webhostingpakketten. Wil je een WordPress-website? Dan is een Probeerpakket meestal voldoende. Wil je een bedrijfswebsite maken dan is een Normaal pakket aan te raden.

Hoeveel MB is de gemiddelde website?

De reactie van Hostnet: Goedendag. Kan ik u ergens mee van dienst zijn? Goeiedag, ik ben op zoek naar een geschikt webhostingpakket. Hoeveel MB is de gemiddelde website? Goedemiddag. Ik denk rond de 400 mb denk ik zo? als er foto’s enzo ook bij zitten. Ok, dank u wel. Ik heb voldoende info. Fijne dag verder.

De reactie van SO hosted: Goedendag, hoeveel MB is de gemiddelde website? Ik ben op zoek naar webhosting met voldoende MB’s. Antwoord: Het is op dit moment erg druk in onze chat. Eén moment geduld nog alsjeblieft. Heb je geen zin of tijd om te wachten? Stuur ons een e-mail of zoek je antwoord op in onze FAQ. Antwoord: en mijn 2e vraag is of er per website een aparte hosting afgenomen moet worden. Antwoord: Hoi, bedankt voor het wachten. Hallo. Het is moeilijk om aan te geven hoeveel MB een gemiddelde website gebruikt. Ik neem aan dat je dit wilt weten omdat je je aan het orienteren bent voor een nieuw webhostingpakket? Antwoord: Correct. Antwoord: Oké, dan raad ik je aan als je bij ons een webhostingpakket af wilt nemen om te gaan voor het webhosting Standard pakket. Hiermee krijg je 50 GB schijfruimte. Dat is voor de gemiddelde website meer dan voldoende. Dit pakket is het goedkoopste pakket en de kosten hiervoor bedragen € 3,95 ex. BTW per maand. Antwoord: Okay, dat klinkt heel goed. Moet ik per website een apart hostingpakket afnemen?

Antwoord: Het is bij ons alleen mogelijk om een hostingpakket per domeinnaam (per website inderdaad) af te nemen. Antwoord: Okay. Mijn laatste vraag is, waarin jullie zich onderscheiden. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een mogelijkheid om eenzelfde soort pakket bij Hostnet af te nemen (minder GB daar), maar daar lees ik ook grotendeels positieve referenties. Moet ik nog ergens op letten bij het maken van deze keuze? Antwoord: Ik twijfel tussen SO hosted en Hostnet en kan de verschillen nog niet goed uitpikken. Antwoord: Wij proberen ons te onderscheiden door een persoonlijke, kwalitatief hoogwaardige support. Een van de zaken waar wij positief op worden beoordeeld is onze telefonische bereikbaarheid en support die net even verder gaat dan je normaal zou verwachten. Je kunt dan denken aan het meedenken bij bijvoorbeeld technische zaken bij het bouwen van een website. Antwoord: Okay, dus als ik een technisch probleem heb met mijn website, kan ik bij jullie rekenen op, laten we zeggen, “geduldige” medewerkers die mij precies vertellen wat te doen. Antwoord: Precies! 🙂 Antwoord: Okay, dan geeft dat de doorslag voor mij. Ik ben om! Ik ga bestellen, bedankt voor je advies. Antwoord: Fijn om te horenrobb en alvast bedankt voor je bestelling! Kan ik je nog ergens mee helpen? Antwoord: […] left the chat.

Lees mijn 8 aanvullende tips over schrijfruimte voor je website

8 tips om te weten: “hoeveel schijfruimte heb ik nodig voor mijn website?” Hoeveel schijfruimte heb je nodig voor je site? Zodat je weet welk hostingpakket je moet bestellen. Schat op basis van de onderstaande tips in hoeveel schijfruimte je precies nodig hebt.

eigen website maken

Je moet eerst weten hoeveel schijfruimte je nodig hebt, voordat je het juiste hostingpakket kan bestellen. Zodat je voldoende ruimte hebt voor het publiceren van je volledige website, e-mailopslag, eventuele database, afbeeldingen, etc. Weet van tevoren hoeveel schijfruimte je totaal nodig hebt en bestel het juiste pakket. Elk hostingpakket heeft een andere grootte. Je kan niet goed bepalen hoe groot de gemiddelde website is. Of hoeveel MB de gemiddelde website is. Want hoeveel ruimte je nodig hebt, is zeer sterk van diverse factoren / wensen afhankelijk. En het assortiment per webhostingprovider, verschilt ook nog eens sterk. dus even een aantal belangrijke tips:

Tip 1: weet eerst hoeveel databases je nodig hebt! WordPress, Magento en andere CMS-systemen draaien bijvoorbeeld op databases. Hoe meer databases je nodig hebt, hoe groter het webhostingpakket moet zijn (meer schijfruimte). Een gevulde database neemt normaliter een relatief groot gedeelte van de totaal beschikbare webruimte in. Dus ga in ieder geval niet meteen voor het allerkleinste pakket als je website op een database draait;
Tip 2: weet eerst hoeveel mailaccounts je nodig hebt! Ook dit neemt namelijk schrijfruimte in beslag. Hoeveel schijfruimte, dat hangt af van hoe vol de mailbox wordt. Verhuis je de mail, let er dan op dat je een pakket besteld met voldoende ruimte hiervoor;
Tip 3: als je veel afbeeldingen (vele tientallen of honderden) gaat gebruiken op je website, dan is een iets groter pakket vaak een goede oplossing (neem dan ietsjes groter, bijvoorbeeld S of M, in plaats van XS. Upgraden naar een nog groter pakket, kan immers altijd nog);
Tip 4: ga je een grote website (honderden pagina’s) of complexe website (webshop of forum, bijvoorbeeld) opzetten, neem dan direct een groot / groter / iets groter hostingpakket af;
Tip 5: een kleine website voor een zaak/winkel of om jezelf persoonlijk te presenteren op internet, heeft doorgaans niet zoveel schijfruimte nodig. Hetzelfde geldt voor een blog met een kleine hoeveelheid artikelen. In deze gevallen kan je beginnen met het kleinste pakket;
Op je computer kan je dit zien, maar ook wanneer de bestanden al op een server staan op dit moment. Staan de bestanden al op een server, stuur dan je webhost een mail om na te vragen hoe groot alle websitebestanden samen zijn. Of check dit zelf via het controlepaneel (als dit wordt aangegeven). Staan de bestanden nog op je computer, klik dan met rechtermuisknop op de folder:  rechtermuisknop > eigenschappen > grootte, daar staat hoe groot de websitebestanden samen zijn. Dan weet je meteen hoeveel schijfruimte je moet bestellen. Althans, excl. e-mail en database, want daar komt ook nog ruimte voor bij;

 • Gebruik je WordPress, Joomla, Magento of een soortgelijk programma en draait het website-programma op een database, dan heb je niet voldoende aan het kleinste hostingpakket / pakket van 100 MB of minder. Kies in dat geval voor een iets groter hostingpakket;
 • Check indien mogelijk, de totale grootte van alle websitebestanden bij elkaar. Dus: heb een map op je bureaublad met daarin alle bestanden van de website bij elkaar (indien dat bij jouw websitesysteem mogelijk is). Zorg dat alle pagina’s, alle afbeeldingen en al het andere materiaal  in 1 map op je bureaublad is samengevoegd. Vergeet de database niet bij te voegen! En houd rekening met de ruimte die nodig is voor het hosten van alle mailtjes. Via klik op rechtermuisknop > eigenschappen > grootte, kan je vervolgens zien hoe groot de website in totaliteit is. En dus hoeveel schijfruimte je ongeveer nodig hebt. Je kan de bestanden van je website bij elkaar verzamelen door deze vanuit de huidige website-omgeving (server), naar je bureaublad te verslepen of te downloaden. Daar kan je de webhost voor mailen om hier uitleg bij te vragen. Technisch verhaal.;
 • Ook is het mogelijk om de webhost te mailen waar je nu nog klant bent. En te vragen hoe groot de website nu al is;

Goed om te weten:

 • Vergeet niet dat je je webhostingpakket altijd nog kan upgraden!
 • Check de upgrade-procedure van webhostingpakketten, bij jouw webhost. Want sommige webhostingbedrijven werken niet in het weekend of in de avond. Vraag even na hoe de procedure verloopt, zodat je in de avonden en weekenden gewoon verder kan bouwen aan je site, zonder dat je op een upgrade hoeft te wachten tot de volgende werkdag. Bij veel webhostingbedrijven kan je je pakket ook zelf verhogen via een controlepaneel, echter niet bij alle webhosts. Bij die webhosts verloopt de upgrade via support;
 • Een grote hoeveelheid foto’s of afbeeldingen neemt relatief veel ruimte in beslag. In dat geval neem je in ieder geval niet het kleinste pakket;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *