Hoe kom je aan backlinks: 3 tips

Ik wil weten hoe ik aan backlinks kan komen, zodat ik mijn website, webshop, forum of blog, beter vindbaar wordt via Google. Ik wil op zoveel mogelijk termen, zo hoog mogelijk op Google komen te staan. Dit doel kan ik realiseren door zoveel mogelijk backlinks te verkrijgen. Maar hoe kom ik dan aan die backlinks. In dit artikel een aantal tips:

Tip 1: Plaats eerst backlinks op eigen sites / eigen shops / eigen artikelen / eigen forums / eigen blogs / eigen profielen, etc. etc. Het belangrijkste is altijd eerst gebruik maken van eigen domeinen of eigen plekken op internet waar je een link naar je eigen site kan plaatsen. Overigens kan je daarbij ook denken aan zelfgemaakte content dat op een ander domein is geplaatst (gastblogs bijvoorbeeld). Kortom: gebruik alles wat op internet staat en van jou is, om een backlink te plaatsen. Vertel wél waarom je naar de site linkt, dat is goed voor de gebruiker en goed voor SEO. Bovendien heeft Google ook het liefst dat je aangeeft wat er te vinden is voor de gebruiker. Verder is het geven van context een goede manier om te laten zien dat je de zoekresultaten niet probeert te manipuleren.

Tip 2: Bouw een netwerk op en/of maak gebruik van je netwerk. Zonder netwerk kom je er niet. Je hebt mensen nodig die naar je linken. Geen computers. Sterker nog, links die niet redactioneel zijn geplaatst, kunnen worden beschouwd als een schending van de richtlijnen van Google. Je moet er dus concreet voor zorgen dat de eigenaar van de website of de redactie of de persoon die de website beheert, een link naar jouw pagina plaatst. Anders schend je (mogelijk) de richtlijnen. Zomaar willekeurig mensen mailen geeft een kleine kans op succes. Je hebt mensen nodig die een link naar jouw pagina plaatsen, omdat ze het je gunnen. Dat kan je bereiken met een netwerk. Begin dus snel met netwerken.

Tip 3: Verzamel forums, maak nuttige content voor de gebruikers op dat forum en plaats een link in de handtekening naar die content. Gebruikers vooruit helpen wordt niet strafbaar gesteld door Google, integendeel, Google wil juist dat gebruikers een goede ervaring hebben. Dus verzamel zoveel mogelijk relevante forums (denk creatief: denk extreem breed qua onderwerpen, bijvoorbeeld: voor een site over de politie, ga óók op zoek naar forums over winkeldiefstallen of oplichting) en maak nuttige content voor de community. Wat helpt gebruikers op het forum nou goed vooruit? Bijvoorbeeld, op een computerforum zou je kunnen denken aan jouw persoonlijke beste computertips. Of tips om je PC sneller te maken. In dat geval maak je een stuk zeer nuttige content over het sneller maken van jouw computer (bijv. je persoonlijke ervaringen vertellen) en link je vanuit het computerforum, via de handtekening, naar jouw artikel over computer sneller maken. Op deze manier draag je bij aan het ontwikkelen van een goede gebruikerservaring, want de gebruikers op dat forum, komen jouw content tegen, welke 1) relevant is, dus dat is altijd goed en 2) nuttig is, de gebruiker komt ermee verder. Op deze manier zou Google dit niet mogen bestraffen. Het is niet manipulatief (je verdient juist ‘credits’ omdat je de gebruikerservaring probeert te verbeteren / gebruikers probeert vooruit te helpen / het internet probeert te verbeteren – en op die manier, met die insteek, kán je niet fout zitten. Dus – dit is een heel goede manier om extra backlinks naar jouw website te krijgen, waarbij je wordt beloond om gebruikers te helpen / gebruikerservaringen beter te maken.