Werk vinden zonder diploma: 26 mogelijkheden

Heb je geen VMBO, HAVO, MBO of HBO diploma en wil je wel aan het werk? Er zijn mogelijkheden genoeg. Probeer de onderstaande banen eens. Geen opleiding voor nodig. En terwijl je deze werkzaamheden uitvoert, kan je in je vrije tijd werken aan een plan voor het verkrijgen van een betere baan of een MBO / HBO diploma.

Optie 1: Spoelkeuken medewerker, afwasser

Optie 2: Bezorger fiets (bijv. e-bike) / auto / brommer
Tal van bedrijven en lokale zaakjes zijn op zoek naar bezorgers:
– Picnic schreeuwt om bezorgers (rijbewijs B nodig);
– Hellofresh zoekt bezorgers (rijbewijs b nodig);
– Lokale bezorgrestaurants zijn op zoek naar bezorgers;
– In de grote steden is de vraag het grootst, maar ook in dorpen is er voldoende vraag;
– Thuisbezorgd, Deliveroo, Ubereats zijn altijd op zoek naar bezorgers;

Optie 3: Bakwagenchauffeur

Optie 4: Werken bij een grote evenementenhal (zoals Jaarbeurs Utrecht, Beatrix Theater of Ziggo Dome)
Er zijn diverse functies mogelijkheid. Denk aan gasten verwelkomen, het bereiden en verkopen van hapjes, opbouwen en opruimen, etc.

Optie 5: Medewerker klantenservice
Beantwoord vragen per telefoon, mail, chat of social media.

Optie 6: Data verzamelaar
Voorbeeld: ben jij graag in contact met klanten, ontzettend nieuwsgierig en word je enthousiast zodra je in het veld aan de slag kan? Wij zoeken per direct data verzamelaars!

Als data verzamelaar draag je bij aan een groot onderzoek. In deze functie verzamel je op straat consumentengegevens door middel van kassabonnen en/of aankoopbedragen. De door jou verzamelde gegevens worden verwerkt door een gerenommeerd onderzoeksbureau.

De functie is erg flexibel en jij geeft aan wanneer je kan werken! Verder zijn we op zoek naar data verzamelaars in heel Nederland.

Optie 7: Medewerker bediening (horeca)
Gasten bedienen. Bestellingen opnemen en uitserveren.

Optie 8: Verkoopmedewerker
Bijvoorbeeld in een Ziggo shop of in een T-mobile shop of KPN winkel. Je adviseert klanten die naar binnenstappen over de producten en probeert een contract af te sluiten. Meestal word je bij dit soort werk in-house getraind. Er is dus geen diploma nodig.

Optie 9: Schoonmaker
Bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Of op kantoor. Sommige schoonmaakjobs zijn de hele dag (7 tot 8 uur), anderen zijn maar voor 1,5 uur of 3 uur per dag of zelfs per week.

Optie 10: Medewerker bedrijfsrestaurant / kantine / catering
Personeel van een bedrijf voorzien van een lunch. Lunch bereiden (o.a. broodjes smeren, soep maken, etc, koelingen bijvullen in de kantine, afrekenen van de lunch (kassamedewerker), schoonmaken, afwassen in de spoelkeuken. Het gaat om simpele werkzaamheden; geen diploma nodig.

Optie 11: Postbezorger Sandd
Sandd is altijd op zoek naar personeel om de post rond te brengen. Je rijdt samen met een busje naar een wijk of dorp en loopt daar met een groepje of collega de post rond, de hele dag.

Optie 12: Verkoper / accountmanager voor Vodafone Ziggo
Hier worden momenteel mensen voor gezocht om bij (kleine) ondernemers langs te gaan voor een promotie- en verkoopgesprek. De training is in-house; je hoeft geen diploma mee te brengen.

Optie 13: Promotiemedewerker / promotor (voorlichting geven over producten of samples uitdelen)
Je staat bijvoorbeeld in een winkel zoals de Mediamarkt en promoot producten van A-merken of je staat in de supermarkt en deelt samples uit. Stapt op mensen af om een praatje te maken en te proberen producten te promoten. Verkooptrainingen worden door de opdrachtgever gegeven, dus er is geen diploma vereist. Promoot producten van bedrijven zoals Google, Samsung, Apple en meer. Ook budgetenergie heeft nu een campagne lopen in de Mediamarkt. Of deel samples van producten uit aan mensen in een supermarkt.

Optie 14: Buschauffeur / trambestuurder / conducteur tram of trein
Beroepen waar altijd volop mensen voor gezocht worden.

Optie 15: Pakketten laden en lossen, uitsorteren op de lopende band. Pakketsorteerder voor bijvoorbeeld UPS en GLS (dag en nacht mogelijk, toeslagen mogelijk)
Pakketten uit vrachtwagens lossen, optillen en op de juiste band plaatsen om gesorteerd te kunnen worden. Magazijnwerk dus.

Optie 16: Magazijnwerk / orderpicker / logisitiek medewerker
Bij elkaar verzamelen van producten die door klanten zijn besteld. Producten scannen en op de juiste manier inpakken en klaarmaken voor verzending. Momenteel zijn de volgende bedrijven dringend op zoek naar personeel (voor dit werk heb je geen diploma nodig):
– Picnic (boodschappen inpakken);
– Hema;
– GLS (pakketten sorteren, versjouwen, laden en lossen uit / in vrachtwagens);

Optie 17: Hostess
Gasten verwelkomen op de locatie. Gasten bedienen. Hapje, drankje, wegwijzen, etc. etc.

Optie 18: Gebruik de Randstad Go app om dagklussen te accepteren

Optie 19: Zoek freelance vaactures of start zelf wat op

Optie 20: Vrachtwagenchauffeur
Hier kwam ik bij uitstek de meeste openstaande vacatures van tegen. En uitzendbureau’s zoals Randstad helpen je met het behalen van een rijbewijs! Je hebt geen schooldiploma of beroepsdiploma nodig; de opleidingen worden intern verzorgd.

Optie 21: Incassobureaumedewerker
Ik kwam werk tegen waar niet om een diploma voor wordt gevraagd, op een incassobureau. Je moet wel voldoen aan de persoonlijkheidskenmerken.

Optie 22: Bijrijder (bijv. op verhuiswagen of vuilniswagen)
Rijd mee met de bestuurder van een verhuiswagen, vuilniswagen, pakketbezorger (zoals coolblue) of andere wagen. Jij zit op de bijrijdersstoel en helpt mee. Je haalt vuilnis op, oud papier of je doet samen een verhuizing van (zware) spullen. Of je bezorgt samen goederen. Absoluut geen diploma of opleiding nodig hiervoor!

Optie 23: medewerker fietsenstalling

Optie 24: beveiliger op evenementen
Houd toezicht op festiviteiten als Pinkpop, ADE, ABN World Tennis Tournament, Guus Meeuwis, in de Ziggodome bij U2 of andere geweldige locaties en party’s. In de Johan Cruijff ArenA werk je met wedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal. Bij deze wedstrijden ben je als beveiliger verantwoordelijk voor het bewaren van overzicht, rust en orde. Voor alles geldt: er wordt geen diploma gevraagd; je wordt intern opgeleid. Je bent niet in aanraking geweest met politie of justitie voor ernstige strafbare feiten.

Optie 25: parkeerhost
Je zal toezicht houden op de parkeergelegenheden en het correct verrichten van alle parkeerafhandelingen (naleven van voorschriften en regelgeving). Als Parkeer representative / host(ess) ben je klantvriendelijk, servicegericht en dienstverlenend. Er wordt geen diploma gevraagd.

Optie 26: Webcare medewerker
Reageer op berichten die binnenkomen via de verschillende social media. Niet in ieder geval een afgeronde opleiding vereist, wel een MBO of HBO denkniveau.

Optie 27: callcenter

Overige opties:
– Commercieel medewerker of inbound sales medewerker (is niet altijd diploma voor nodig, aantonen dat je beschikt over MBO of HBO werk- en denkniveau of voldoende relevante werkervaring is soms al voldoende);
– Centralist (voorbeeld, klik hier);
– Service medewerker (voorbeeld, klik hier);
– Koken voor een woongroep;

  • Tips:
  • Werk jezelf ergens naar binnen en doe relevante werkervaring op. Daarmee verkrijg je makkelijker eenzelfde baan in dezelfde beroepsgroep;
  • Start bij heel kleine ondernemingen, bewijs jezelf en doe ervaring op. Vraag om een referentie en probeer met dit alles in de zak, een stap hoger te komen in jouw beroepsgroep;
  • Focus in plaats van diploma’s eventueel op een interne opleiding in een bedrijf. Niet altijd is een diploma een harde vereiste om het werk te doen wat je leuk vind om te doen. Je kan jezelf binnen het bedrijf opwerken, werkervaring opdoen, cursussen volgen, interne trainingen en opleidingen volgen, etc. Toon werklust en wees leergierig, dan zullen zich verschillende kansen gaan voordoen.
  • In dit overzicht van de website “BANKR” vind je 177 manieren om geld te verdienen. Ik ben ze allemaal langsgelopen en tot de conclusie gekomen dat je voor 90% tot 95% van deze banen of bijverdiensten, absoluut geen diploma nodig hebt:
    https://bankr.nl/geld-verdienen/ .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *